Mit jelent a fenntarthatóság és miért fontos?

„A képesség arra, hogy egy bizonyos szinten fenntartott legyen valami. Valamint annak az elkerülése, hogy a természeti források kimerüljenek a gazdasági harmónia fenntartásának érdekében.”

A fenntartható divat olyan termékeket, tevékenységeket, szereplőket (márkákat és fogyasztókat) jelent, amelyek célja az egyenlőségre, a társadalmi igazságosságra, az állatjólétre és az ökológiai integritásra való törekvés.

Ez azért rendkívül fontos, mert a divatipar hatalmas mértékben használja fel a környezeti és emberi erőforrásokat, óriási a pazarlás ebben az iparágban, és ezeknek a csökkentése mindannyiunk célja. Hiszen ha nem lesz fenntartható a divat, akkor egyre kevesebb erőforrást lehet felhasználni, amik végül kimerülnek, nagy kárt téve a környezetben.

Mind a különböző textíliák és rövidáruk előállítása, mind a ruhák gyártása rengeteg energiát igényel és bocsát ki káros anyagokat a környezetbe, illetve jelentős emberi erőforrást is felhasznál.

Ezeknek a csökkentésére szerencsére egyre több szereplő törekedik, akár mint gyártó, akár mint felhasználó, így ha tudatosan utánajársz az ilyen tényezőknek, mielőtt megvásárolsz egy ruhát, azzal te is hozzájárulsz környezetünk és embertársaink megóvásához.

Fenntarthatóság a divatban

Hogyan tudsz te is hozzájárulni a fenntartható divathoz?

Tudatos, átgondolt, nem pazarló vásárlással már te is rengeteget teszel a fenntarthatóság érdekében.

Vásárlás előtt gondold át a következőket:

  • A termék hol és milyen munkakörülmények között született?
  • A gyártó biztosítja munkavállalóinak a megfelelő juttatásokat és körülményeket?

A gyártó nem embertelen munkaállapotok közepette, dolgozóit kihasználva, alacsony bért fizetve nekik, egy távoli országban állítja elő árucikkeit?
Gondolj bele: például egy Ázsiából importált, 7.000 forintba kerülő nadrágnak van anyagköltsége, van gyártási költsége (szabás, logózás, varrás, csomagolás), van marketing költsége (hiszen a vásárlóhoz el kell juttatni a hírét), van szállítási költsége (Ázsiából az európai üzletekbe), és van rajta haszon. Ebből a sok költségből vajon mennyi lehetett annak a varrónőnek a bére, aki legyártotta a ruhadarabot?

Illetve az előbb említett nagytávú szállítás az anyagiakon kívül a környezetszennyezés problémáját is felveti. És általában az ilyen fast fashion, alacsonyabb árú ruhák minősége sem a legkiválóbb, ezért gyakrabban kell lecserélni őket egy újabbra, amit könnyen meg is lehet tenni, mivel az utódjuk sem fog sokba kerülni.

Ezért Te inkább a slow fashion vonalat kövesd, vásárolj kevesebb, de időtálló termékeket, amiket jól tudsz kombinálni, és könnyen be tudod illeszteni a ruhatáradba. Próbáld meg csökkenteni az impulzusvásárlásaidat, helyette olyan ruhákat vegyél, amikre valóban szükséged van. Igyekezz odafigyelni a minőségi darabok előtérbe helyezésére. Nem baj, ha néha betérsz egy fast fashion üzletbe és találsz egy cuki felsőt vagy nadrágot, amit megveszel, de ne ez töltse ki a vásárlásaid nagy részét. Támogass hazai kisvállalkozásokat is a nagy multikon kívül, hiszen ők lokálisan és etikusan állítják elő a termékeiket. (Itt csendben megjegyzem, hogy a hazai márkák között is vannak olyanok, amelyek külföldről importált ruhákat logóznak fel sajátjukként, ezzel megtévesztve a vásárlókat, ezért légy résen és nézz mindennek utána.)

És mielőtt megveszel egy ruhát, informálódj! Nézz utána, hogy hol gyártották az adott terméket, és a márka fenntarthatósághoz való hozzáállásáról is tájékozódj. Azok a cégek, akik foglalkoznak a fenntarthatóság témakörével, ezt fel szokták tüntetni a weboldalukon, de az interneten is rá tudsz keresni könnyedén erre.

A Colubra Active és a fenntarthatóság

A Colubra Active létrehozásánál az egyik fő célom a fenntarthatósághoz való hozzájárulás volt. Nem szerettem volna messziről importált termékeket árulni, így már a kezdetektől egyértelmű volt számomra, hogy saját tervezésű és hazai gyártású ruhákat fogok értékesíteni.

Márkámmal felelősségteljes és környezetkímélő magatartást képviselek. Minőségi és tartós ruházatot készítek, amit sokáig tudsz használni, így csökkentheted a pazarlást. Minden felhasznált alapanyag Magyarországról vagy az Európai Unióból származik, a textíliák mind prémium minőségűek és OEKO-TEX® minősítéssel rendelkeznek. Etikusan, lokálisan gyártatom az árucikkeimet, kizárólag magyar vállalkozások bevonásával.

Remélem, hogy ezt a cikket olvasva te is tudatosabban fogsz vásárolni, és együtt hozzá tudunk járulni egy fentarthatóbb jövőért!