Sportruházati kisokosunk harmadik, egyben befejező részében megnézzük a fenntarthatósági, minőségi és ár-érték aránybeli szempontokat, majd egy saját példán keresztül bemutatom, hogy én milyen módon választom ki magamnak az edzéshez szükséges fitnessruházatot.
Minőség, fenntarthatóság, ár-érték arány.

Végső lépésként azt kell átgondolnod, hogy milyen minőségű és ár-érték arányú darabokat szeretnél, és nézz utána az adott márka fenntarthatósággal kapcsolatos irányelveinek, illetve az etikus gyártáshoz való hozzáállásának.

A magasabb ár nem féltetlenül jelent jobb minőséget, de azért egy jó indikátor lehet. Ha feltűnően olcsó valami, akkor felmerül az etikus gyártás kérdése. Vajon az adott márka biztosítja a megfelelő munkakörülményeket és jutattásokat a dolgozóinak? Nem zsákmányolja ki őket, ezáltal nagyobb haszonra szert téve? Ugyanígy a nagyon drága dolgok is intőek lehetnek, mert lehet, hogy csak a márkajelzést fizeted meg, közben meg semmivel sem jobb minőségű a termék, mint a nála kedvezőbb árú hasonló kategóriájú darabok.
Ezen a ponton azt is meg kell fontolnod, hogy tömeggyártás során létrehozott, fast fashion darabokat szeretnél venni, vagy inkább kis mennyiségben, lokálisan gyártott, a slow fashion vonalat képviselő márka termékeit.
A gyártási országot is mindig ellenőrizd, hiszen a környezetre mért károsító hatásokhoz a termékek szállítása is nagyban hozzájárul, így például egy olcsóbb, Pakisztánban vagy Kínában gyártott ruha környezetterhelése jóval nagyobb, mint egy helyileg gyártott, ezáltal drágább terméké.

Mindig tudatosan és előre tervezetten vásárolj, lehetőleg kerüld az impulzusvásárlást. Igyekezz időtálló, a ruhatáradba jól beilleszthető, más ruhákkal jól kombinálható darabokat választani.

És egy saját példa

Én főként súlyzós edzéshez, rúd fitnesshez és kiránduláshoz szoktam sportruházati termékeket választani.

A konditermi edzéshez leggingset és sportmelltartót viselek általában. Egy leggingsnél nekem nagyon fontos, hogy rugalmas és egyben kompresszív legyen, összetartson ott, ahol kell, és magas legyen a dereka. Utálom, ha elöl van varrásvonal, mert egyből bevág, és a hírhedt tevepatát okozza, így kizárólag elöl varrásmentes kialakítású nacikat választok. Hátul szeretem, ha kontúrozza a fenekemet, így a V alakú varrásvonalra voksolok, és előnyt élveznek a visszafogott ráncolások, amik felvéve szépen kisimulnak és nem feltűnőek. Egyaránt hordok seamless és szabott nadrágokat is, de seamlessből kizárólag a prémium minőségűt szeretem, így az olcsó, előnytelenül álló, szúrós érzetet keltő darabokat messziről elkerülöm. Szeretem az oldalzsebeket is, ezek csak a szabott legginseken elérhetőek. A letisztult mintákat és fazonokat szeretem, a túlságosan kidíszített ruhák számomra közönséges hatást keltenek. Előnyös, ha nem látszik át az anyag, tehát ha egy testszínű bugyival már hordható, akkor számomra tökéletes. Sportmelltartóból a közepes tartásúakért nyúlok, és a kevésbé dekoltált, hátul viszont szépen kivágott felsőket szeretem a legjobban. A szivacsbetétet nem szeretem, így vagy anélküli, vagy kivehető szivaccsal ellátott darabot választok. A pántok állíthatósága általában irreleváns számomra.

Rúd fitnesshez melltartóból és sortból is olyat választok, ami nem fed be sok bőrfelületet, hiszen a sport jellegéből adódik, hogy a bőrünkkel fel kell tapadnunk a rúdra. Sortból szeretem itt is a magasderekú, rugalmas darabokat, míg melltartóból a közepes-magas tartást és az alacsonyabb fedést kedvelem. Ennél a sportágnál szépen mutatnak a díszítő elemek a képeken, viszont nem praktikusak, mert beakadhatnak és sérülést okozhatnak, így ezekkel is csínján kell bánni. Jól jön még a rudas zokni, ami bemelegítésnél és nyújtásnál hasznos.

Sétához, kiránduláshoz egy second-skin érzetű leggings-melltartó szettet vagy egy még ideálisabb, pamut alapanyagú melegítőszettet választok. Időjárástól függ, hogy mennyire rétegesen öltözöm fel, a nadrág esetében kizárólag magasderekú darabokat hordok, pulcsiból szeretem a hosszabb és rövidebb fazonokat is. Az oversized és a testhezálló ruhák is tetszenek ebben a kategóriában, ezeket szeretem úgy kombinálni, hogy vagy az alsó vagy a felső legyen bő fazonú, és a szett másik darabja pedig szűkebb, testhezálló legyen, így megtartva a balanszot.

Ahogy láthatjátok, rengeteg dolgot kell számításba venni egy sportruházati darab kiválasztásánál. Ne féljetek kísérletezni, tapasztaljátok ki, hogy Nektek mi a legelőnyösebb, mit szerettek magatokon látni, és nem utolsó sorban, válasszatok olyan rucikat, amelyekben élvezitek az edzést és kihozzátok magatokból a maximumot!