Az activewear ruhák útvesztőjében való eligazodáshoz következzen második blogbejegyzésünk, amiben sorra vesszük az alábbi tényezőket:

  • Gyártási technológia – seamless vagy szabott
  • Fazonok, testtípusod, méretválaszték

Ha még nem olvastad el az első részt, akkor először azzal kezdj, mert két rendkívül fontos aspektust abban tárgyaltunk meg (edzés típusa és anyagösszetétel).

Gyártási technológia

Leggingsek, sortok, sportmelltartók, edző felsők esetében megkülönböztetünk seamless, vagyis körkötéssel egyben elkészülő sportruhákat, és szabott darabokat, melyeknek alkatrészeit külön szabják ki és varrják össze. Érdemes kipróbálni mindkét fajtát, hiszen óriási különbségek vannak közöttük, mind fazon, mind viselési érzet és mind anyag szempontjából.
A varrásmentes darabok esetében a ruhák egyben készülnek el körkötéssel, így kevesebb varrásvonal kerül a termékekre, ami kényelmes viseletet nyújt. Viszont így a design elemek is limitálva vannak, ezeken általában nehezebb különleges fazonokat kialakítani, így sokszor nagyon egyformák az egyes márkák seamless darabjai.

Ellenben nagy előnyük, hogy különböző textúrákat lehet belekötni az anyagba, így például kombinálni lehet egy könnyű, nyúlós anyagot egy kompresszívebb, bordázott derékpánttal anélkül, hogy kétféle anyagot kellene összevarrni. Ennek a technológiának köszönhető az is, amikor az anyagba bele vannak kötve a kontúrozó vonalak, a fenékráncolás vagy a minta. Általában a keleti országokban gyártják ezeket, Európában limitáltak a lehetőségek. Anyagukat tekintve vannak drágább, puha és kellemes tapintatú seamless anyagok, de sajnos megtalálhatóak a kifejezetten vastag, kevésbé rugalmas, viszkető érzetet nyújtó ruhák is közöttük. A fazont illetően is vannak rendkívül csinos, részletgazdag körkötött termékek, de sajnos rengeteg olyan is van a piacon, ami teljesen sablon minta alapján készült és semmi egyedi nincs benne.

A szabott sportruhák egy terülő textíliából vannak kiszabva és varrják össze őket alkatrészenként. Ennek köszönhetően a fazon és design szinte a végtelenségig variálható, egy tervezőnek csak a saját képzelete szab határt. Jómagam is ezt a típust képviselem, mert a benne rejlő lehetőségeken kívül ezeket a ruhákat lokálisan is elő lehet állítani hazai varrodák segítségével, nem kell egy távoli keleti országgal legyártatni, mint a seamless ruhadarabokat. Ezeknél is el lehet érni, hogy kevesebb varrásvonal kerüljön rájuk, viszont a különböző textúrákat csak különböző anyagok összevarrásával tudjuk megvalósítani. Mintákat általában szublimálással vagy digitális nyomtatással lehet készíteni, itt nem tudjuk belekötni az anyagba (ezalól kivétel a jacquard technológia). Előnyük, hogy a nagyfokú variálhatóság miatt bármilyen sportághoz lehet megfelelő edzőruhát készíteni, míg a seamless ruhák futáshoz vagy HIIT-hez nem a legalkalmasabbak. Egy jó szabásminta segítségével nagyon csinos és egyben funkcionális darabok tudnak születni. Az én célom is az, hogy ezeket a tulajdonságokat kombináljam, és a lehető legtöbbetek megtalálja nálam a neki leginkább passzoló ruhadarabokat.

Fazonok, testtípusod, méretválaszték

A megfelelő fazon kiválasztásánál vedd figyelembe saját preferenciáidat és a testalkatodat. Például egy leggings esetében gondold át, hogy milyen legyen a derékmagasság, mekkora legyen a szárhossz és hogyan nézzen ki a hátsó kialakítás, hogyan kontúrozza a fenekedet, szereted-e a ráncolást, abból is milyen típusút, zavar-e elöl a varrásvonal, szeretnél-e zsebeket, stb. Melltartóknál az elsődleges szempont a kívánt tartás kiválasztása – könnyű, közepes vagy erős tartású legyen. Mit szeretnél elöl, és mit hátul megmutatni – szeretnél-e mélyebb dekoltázst vagy nyitott hátú kialakítást, legyen benne szivacsbetét vagy inkább ne. Melegítőknél se mindegy, hogy magasderekút szeretnél-e, bővebb vagy testhezállóbb fazonút, legyenek-e rajta zsebek, húzózsinór, passzék. Érdemes kísérletezni a különböző fazonokkal, hogy lásd, mi áll jól a testalkatodon.

Ha már tudod, hogy milyen fazont keresel, akkor következő lépésként a méretválaszték ellenőrzése lesz a feladatod. Hiába van egy szett, ami nagyon tetszik, de csak kisebb méretben érhető el, nem lesz megfelelő a számodra, szorítani fog és kényelmetlen lesz, bevághat. Fordított esetben, ha vékonyabb a testalkatod, akkor nem lesz jó egy nagyobb méretű ruha, mert hiába sztreccs, valószínűleg el fog állni itt-ott. Én ezért nem szeretem az egyméretes ruhákat, mert szinte lehetetlen olyat kifogni, ami rajtam is jól mutat. Szintén nem tartozik a kedvenceim közé, amikor egy webshopon csak a legkisebb méretű modelleken van bemutatva a ruha, és nem látom, hogy a különböző testalkatokon és méreteken hogy áll.

Ezeket alaposan megfontolva, a tervezés során igyekeztem a legtöbb féle testalkatot figyelembe venni és annak megfelelően kialakítani a ruháim dizájnját. Ezért is fotóztuk be több testalkatú modellen a termékeket, és a későbbiekben is szeretnék minél több lányt bevonni a fotózásba, hiszen nem vagyunk egyformák, mindenki máshogy gyönyörű, és ezt meg is szeretném mutatni! Célom, hogy a méretválasztékot a jövőben bővíteni tudjuk, ahogy az elérhető fazonokat is, hogy mindegyikőtök megtalálja a számára tökéletes szettet. Ha bármi észrevételed vagy javaslatod van, akkor bátran vedd fel velem a kapcsolatot az info@colubraactive.hu email címen 🙂