A sportolás, legyen szó futásról, jógáról, kondizásról vagy bármi egyéb mozgásformáról, nem csupán fizikailag, de mentálisan is hozzájárul az egészségünkhöz.

Tudtad, hogy a megfelelő sportruházat kiválasztása akár ugyanolyan fontos is lehet, mint az ideális sporteszközök használata?

Persze mindenki jól akar kinézni, főleg most, hogy a fitness ruházat ennyire népszerű, de a tökéletes edzőszett kiválasztása hatással van az teljesítményedre, a komfortérzetedre és a motivációdra is.

Az edzés ugyan nem egy divatbemutató, de mégis fontos, hogy jól érezd magadat a bőrödben és a ruhában, amit viselsz. Egy jól megválasztott edzőszett olyan, mint egy tudatalatti önbizalom növelés! Az edzésed során valószínűleg kimerülsz és megizzadsz, de ez nem jelenti azt, hogy közben ne nézhetnél ki elképesztően a kedvenc sport outfitedben.

Íme egy kis segítség, hogy milyen szempontok alapján válaszd ki a tökéletes darabokat, hogy a maximumot hozd ki a következő edzésedből. Ebben a részben az edzésed típusát és az anyagösszetételt vizsgáljuk meg.

Az edzésed típusa

Lényeges szempont, hogy pontosan milyen mozgásformához keresel edzőruhát. Netán futsz vagy intervallum edzést végzel? Válassz egy performance anyagú, izzadtságelvezető, szorosan a testedhez illeszkedő, jó tartást biztosító sportruhát, ami nem akad be sehova és nem csúszkál le rólad, hogy az edzésre tudj koncentrálni. Gondold át, hogy a szabadba, vagy légkondicionált terembe mész, tehát a környezet hőmérsékletét is vedd figyelembe, és ennek megfelelően rétegezd az öltözékedet.

Súlyemeléshez, konditermi edzéshez kényelmes, testhezálló, izzadtságelveztő (akár performance) ruházatot válassz, ami kellően rugalmas is. Nincs rosszabb, mint amikor le szeretnél guggolni, és túlságosan feszül a ruha a térdednél, fenekednél, és izgulhatsz, hogy nem szakítod-e ki. Szóval, feel free to move 🙂

Jógánál a rugalmasság még inkább előtérbe kerül, és ennél a mozgásformánál a puhaság is rendkívül fontos. Érdemes second-skin érzetű ruhákat választani, amiknél szinte észre sem veszed, hogy rajtad vannak, olyanok, mint egy második bőrréteg.

Ha pedig szabadidős tevékenységet végzel, túrázol vagy sétálsz, az időjárásnak megfelelő, kényelmes és puha ruházatot válassz, például egy melegítőszettet.

Anyagösszetétel

Futáshoz, HIIT edzéshez, kondizáshoz, jógához válassz nylon/poliamid vagy poliészter alapanyagú darabokat. Ezek az anyagok puhák, kellemesek a bőrnek, izzadtságelvezetőek, gyorsan száradnak, légáteresztőek és nem gyűrődnek. Fontos a rugalmasság is, így spandex/elasztán/lycra tartalom is szerepeljen az anyagösszetételben (ez általában 10-30% között változik).

Kevésbé izzasztó és megterhelő mozgáshoz, például sétához és kiránduláshoz érdemes pamut alapanyagú ruhákat választani. A pamut légáteresztő, könnyű és jól szellőző. Kellemes érzetet nyújt a bőrnek, természetes alapanyag, télen és nyáron is kiváló választás.