Annyiszor hallom más nőktől, hogy mennyire utálják a narancsbőrüket és a striáikat, majd ezt követően kétségbeesetten próbálják eltűntetni a fotókról őket, mintha csak nélkülük lenne jó az a kép. A társadalom szemében ez a két, valójában teljesen természetes dolog démonizálva van, úgy állítják be számunkra, hogy ezek szépséghibák és meg kell szűntetni őket, ha valóban gyönyörűek szeretnénk lenni. A fitness ipar reklámokjaiból is az ömlik folyton, hogy ezzel a csoda módszerrel meg azzal a fogyiteával eltüntethető a narancsbőr, vagy kenegessem ezt a fantasztikus olajat a striáimra, hogy elhaványodjanak.

Ezért saját küldetésemnek is érzem, hogy megváltoztassuk a nők életét és felfogását azáltal, hogy megmutatom nekik, nincsenek egyedül a testkép problémáikkal és még sok mással kapcsolatos napi küzdelmeikben.

A striák és a narancsbőr is teljesen természetes dolgok, amik a nők több mint 90%-át érintik és semmi szégyellnivaló nincs bennük. Csodaszerek és csodamódszerek sem léteznek, amik eltűntetik őket, ez mind csak jó marketingfogás, amit jelenkorunk irreális testideáljai forszíroznak ránk. Valószínűleg a kedvenc fitness influencered vagy topmodelled is ugyanúgy magán viseli ezeket a „szépséghibákat”, csak a jó megvilágításnak és pózolásnak (vagy képszerkesztésnek) köszönhetően úgy tűnhet, hogy nekik hibátlan bőrük van.
Striáinkat bőrünk megnyúlása okozza, és rengeteg dolog befolyásolja, például a genetikánk, a stressz mértéke, ami bőrünkre helyeződik, a hormonjaink, stb. Kiváltó tényező lehet a terhesség, gyors súlygyarapodás vagy súlyvesztés, izomnövekedés, pubertás, és még sok más.

Nekem is vannak striáim, főleg a fenekemen és a combomon, illetve néhány megjelent a hasamon és a melleimen is. Én mindegyikőjüket szeretem és megbecsülöm, mert emlékeztetnek arra, hogy a testem változáson ment keresztül. Mesélnek róla, hogy tiniként nővé váltam a hormonális változások miatt, hogy mennyit edzettem az elmúlt években keményen, és a leggyönyörűbb dolgot is eszembe juttatják, hogy kisbabát várok.

Cellulit, stria, narancsbőr, ne szégyelld

A narancsbőrt a bőr alatti zsírréteg okozza, ezáltal kis egyenetlenségek és csomók látszanak a felszínen. Egyaránt érinti a vékonyabb testalkatú és a teltebb nőket is, emiatt legtöbbünkön megjelenik. Genetikánk nagyban befolyásolja a megjelenését, ezen kívül a striákat is okozó tényezők (terhesség, pubertás, súlyváltozás, hormonális gondok) itt is közrejátszhatnak. Szintén egy totálisan természetes testi adottságról van szó, amiben semmi szégyellnivaló nincs. Testünk zsírszövete különben is fontos élettani szerepeket tölt be, a hormonális rendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen, energiát raktároz, részt vesz a hőháztartásban és védi szerveinket.

Én is szégyelltem gimiben átöltözni mások előtt, ezért megvásároltam rengeteg terméket, amik azt ígérték, hogy majd eltűntetik a striákat vagy a cellulitot. Még egy kényelmetlen izzasztó nadrágot is felvettem az edzéshez, ami alatt vastagon bekentem magam paprikakrémmel, ami csípett mint a veszedelem, azzal a reménnyel, hogy na majd ettől biztos megszűnik a narancsbőröm. Spoiler alert, nem szűnt meg, cserébe viszont baromi rosszul éreztem magam edzés közben és órákig ki volt pirosodva az irritált bőröm.

Szerintem semmi szégyellnivaló nincs se a striákban, se a narancsbőrben, inkább büszkének kéne lennie minden nőnek arra, hogy mi mindent élt át és ezek igenis nyomot hagynak a testükön. Ezek nem szépséghibák, hanem történetek, ők a bőrünk személyiségének a részei, és az élet velejárói. Becsüljük és szeressük a testünket, amibe születtünk, mert csak egy adatott meg az életben, ezért ne bántsuk magunkat a káros gondolatokkal olyan dolgok miatt, amik teljesen normálisak és véleményem szerint szépek is, hiszen ezektől is leszünk egyediek és megismételhetetlenek.