Végre elérkeztünk az ünnepekhez, ami számomra az év kedvenc időszaka, mert annyi mindent lehet izgatottan várni!
Akár filmnézéssel és sütik díszítésével töltöd a napjaid, akár ajándékot vásárolsz a szeretteidnek, miközben egy lattéval a kezedben sétálsz a plázában, nem kerülheted ki a tényt, hogy ez egy őrülten izgalmas és egyben borzasztó sűrű időszak!

Ebben a csodálatos szezonban előfordulhat, hogy az edzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás háttérbe szorul a családi rendezvények és a bekuckózós otthon töltött idő miatt. Nem is beszélve azokról az ínycsiklandó ételekről és édességekről, amelyek miatt az egészséges életmód fenntartása szinte lehetetlennek tűnik.
Ahogy ez általában lenni szokott ilyenkor, elveszítjük az irányítást a kitűzött céljaink felett és elhagyjuk a jó szokásainkat, melyeket egész évben fejlesztettünk, azzal a kifogással, hogy majd januártól újra belevágunk. De gondolj bele, mennyivel jobban fogod érezni magad január elsején, tudván, hogy az elmúlt hónapban is tettél magadért és a céljaidért, és nem azzal kell töltened az újév első hónapját, hogy próbálsz visszatérni az ünnepek alatt elengedett életmódodhoz.

Természetesen ne sanyargasd magadat az ünnepek alatt, az sem fog jót tenni, ezért ha kívánod azt a bejglit, akkor nyugodtan edd meg bűntudat nélkül. Viszont próbálj meg kialakítani egy egyensúlyt, amibe beleférnek a jutalmazások, de a jó szokásaid is.
Én is nehezen tanultam meg bevezetni ezeket a mindennapjaimba, ezért szeretném megosztani veled a tippjeimet, hogy motivált maradj te is az ünnepi készülődés során. 

KIS LÉPTEKKEL KEZDD

Ne tekints úgy az ünnepekre, mint egy hosszú, kísértésekkel teli hónapra, helyette oszd fel hetekre, és minden hétre tűzz ki magad elé célokat, amiket tervezz meg előre, és írd be a naptáradba őket. Ne úgy gondolkozz, hogy „Jaj ne, hogyan fogok ebben a hónapban edzeni??”, hanem egy hétre előre tervezd meg az edzéseidet és illeszd be őket a napirendedbe. Tekints erre így: „Csupán annyit kell tennem, hogy a következő 7 napban is részt veszek rendszeresen az edzéseken, mint ahogy eddig is tettem az évben”. Még ha ki is marad egy-egy edzés, mert közbejön valami, akkor sem kell kétségbe esned, hanem higgadtan tervezd meg a következő hetet, amit tiszta lappal kezdhetsz el. És így nem fogod azt érezni, hogy egy kis hiba miatt oda az egész hónapod.

KERESS HASONLÓ FELFOGÁSÚ BARÁTOKAT

Barátkozz olyan emberekkel, akiknek szintén fontos, hogy ne hagyják el teljesen a megszokott ritmusukat év végén. Vegyetek részt együtt egy edzésen, vagy egy kihíváson, és adjatok egymásnak erőt és motivációt a mindennapokban! 

ÉLVEZD IS EZT AZ IDŐSZAKOT!

Mindenképp élvezd, amit csinálsz, hogy ne menjen el a kedved az egésztől! Olyan mozgásformát válassz, amit szeretsz, és kitartóan, szenvedéllyel tudod végezni. Ha szeretsz sütni, kísérletezz például cukormentes sütikkel. Ha imádsz főzni, iktass be hetente 1-2 napot, amikor magadra főzöl. Alkalmazkodj a körülményekhez is, például ha tudod, hogy a héten nem fog 5 edzés beleférni, akkor ne tervezz be annyit, helyette alakítsd úgy az edzéstervedet, hogy 4 napra osztod el. Ha ezeket előre átgondolod, akkor nem esel abba a hibába, hogy kimaradnak dolgok a tervezett teendők közül, majd bűntudatod lesz utána, amiért nem feszültél meg még jobban, és iktattad be őket akkor is, ha semmi időd ezekre.

MÉRTÉKLETESSÉG ÉS JUTALMAZÁS

Karácsony közeledtével előkerülnek a családi receptek, a finomabbnál-finomabb fogások és sütemények. Ne kínozd magad azzal, hogy nem eszel ezekből, de ne is engedd magad őrült módjára lakmározni nap mint nap. Ha be tudod iktatni a mozgást a mindennapjaidba, és javarészt egészségesen & tápanyagdúsan táplálkozol, akkor nyugodtan megengedhetsz magadnak jutalmakat, nem fog összedőlni a világ, és ezek kellenek is a boldogságunkhoz. Törekedj arra, hogy az idő nagyobb részében odafigyelj az egészségedre, de ezért cserébe jutalmazd is meg magad finom falatokkal. Itt is az egyensúly a lényeg!

Tudom, hogy mindez nem könnyű feladat, de ne feledd, hogy veled vagyunk, mert ez a helyzet érinti mindegyikőnket, nem csak téged. Mindünknek az a célja, hogy bűntudat nélkül, maximálisan élvezzük az ünnepi időszakot, miközben megtartjuk azokat a céljainkat és szokásainkat, amikért egész évben keményen küzdöttünk, és ezzel a lendülettel vágunk neki 2023-nak!

A legtöbb ember csak januárban kezd hozzá a fitness céljai elérésének. És sajnos a legtöbben el is buknak.

De mi máshogy fogunk tenni.

Mi most kezdünk neki, hogy lépéselőnyben legyünk és hihetetlenül jól érezzük magunkat az ünnepek alatt is! 

VÉGEZETÜL PEDIG EZÚTON IS SZERETNÉK BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNNI NEKTEK!